Sociale media voor bedrijven

It's only fair to share...Buffer this page
Buffer
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

We kunnen er niet meer omheen, sociale media is overal aanwezig. Liken, repinnen, followen, sharen, tweeten… zijn woorden die inmiddels onmisbaar zijn in de samenleving. De meeste bedrijven hebben dan ook al een profiel aangemaakt voor hun onderneming. Maar is er dan wel gekozen voor het juiste kanaal? Zijn er genoeg volgers/fans? Worden er de juiste updates geplaatst? Vragen die ik samen met jullie graag wil beantwoorden.

Niemand anders dan u zelf kent uw producten en potentiele klanten beter. Daarom vind ik ook dat wij samen moeten instaan voor uw sociale mediacampagnes en het contact met de klanten. Maar ik help u daar heel graag mee op weg.

De juiste sociale mediakanalen kiezen voor jouw bedrijf

Op welke kanalen moet u actief zijn om zoveel mogelijk extra verkopen te genereren? Daarvoor moeten we proberen te achterhalen waar uw publiek aanwezig is. Het is namelijk uw publiek dat de updates zal liken en delen waardoor er extra verkopen gegenereerd kunnen worden. Het heeft weinig zin om op Instagram aanwezig te zijn als u producten of diensten voor bijvoorbeeld 65-plussers aanbiedt.

Regelmatig kwalitatieve updates plaatsen op je sociale mediakanalen

Om zoveel mogelijk uit uw sociale mediakanalen te halen, wordt er best een content kalender opgesteld. Met die content kalender maak u een planning voor het komende kwartaal en of jaar waarbij u vooropstelt waarover de updates van uw sociale mediakanaal zal gaan. Denk hierbij aan feestdagen, dag van de klant, promotie-periodes etc. Bij het maken van die content kalender help ik u natuurlijk mee.

De juiste updates plaatsen

Moet er een foto bij uw update? Moet er altijd een link naar uw website aanwezig zijn? Sociale media is geen exacte wetenschap maar toch zijn er enkele richtlijnen die een beduidend verschil kunnen maken. U bepaalt de inhoud van uw updates maar ik geef graag enkele tips mee om een groter effect te bereiken met die update.

Sociale media voor bedrijven gebeurt dus best met een doordachte aanpak. Kunt u wat hulp gebruiken bij die aanpak? Contacteer ons dan nu.

It's only fair to share...Buffer this page
Buffer
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

8 thoughts on “Sociale media voor bedrijven”

  1. Er gaat ook echt veel tijd in zitten wanneer je het goed wilt doen. Dat is ook wel lastig. Ik merk met mijn blog ook echt dat sommige social media kanalen het beter doen dan anderen.

  2. Social media is de toekomst voor veel bedrijven. Een (quasi) gratis manier om een groot publiek te bereiken, dus zeker interessante materie om je in te verdiepen met een bedrijf. Ik probeer het dus ook zo optimaal mogelijk te gebruiken voor mijn blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *