Stappen Marketing

It's only fair to share...Buffer this page
Buffer
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

Alle stukjes vormen een geheel

Heel wat ondernemers verwachten direct resultaten van hun marketingcampagne. Dat een klik niet meteen een klant is, kan voor hen dan ook een grote teleurstelling zijn. Toch bestaat het pad dat leidt tot een klant, vaak uit meerdere stappen, en is een klik dat meteen resulteert in een aankoop, een utopie.

Het overtuigen van een potentiële klant, vereist kneedwerk en de reis van de klant beperkt zich dan ook al lang niet meer tot één stap, maar is meerderen stappen. Ook je marketingcampagnes en -strategieën vereisen een meerderen stappen aanpak. Maar hoe bepaal je nu welke stapen voor jouw bedrijf belangrijk zijn en wat werkt en wat niet? Wel, daar biedt Google Analytics het antwoord!

Stel een potentiële klant heeft een huis gekocht, waar hij het één en het ander in wil verbouwen. In zijn zoektocht naar bouwmaterialen, klikt hij op een Google AdWords advertentie in Google. Hij belandt op de website, bekijkt de producten, maar besluit nog geen aankoop te verrichten. Enkele dagen later, wanneer hij zijn Facebook checkt, wordt er een Facebook advertentie op hem afgevuurd en bieden we een gratis een e-book aan (zelf aan de slag in je huis) . Hij belandt terug op de website, geeft zijn email adres op, en downloadt het e-book, en leest daarin meer over de producten. Enkele dagen later ontvangt hij een e-mail van het bedrijf, met een aantrekkelijke promotie. Die promotie kan hij absoluut niet laten schieten en hij besluit een aankoop te doen.

In dit fictief voorbeeld zijn er 4 stappen die hebben bijgedragen tot de aankoop van de klant:

 1. Google AdWords
 2. Facebook advertentie
 3. Gratis e-book
 4. E-mail campagne

Elk van deze stappen heeft een belangrijke bijdrage geleverd en is dan ook onmisbaar in het aankoopproces van deze klant. Maar hoe bepaal je nu welke stappen het belangrijkst waren en welke marketingcampagnes het meest hebben opgeleverd? Om die vraag te beantwoorden, gaan we aan de slag met Google Analytics.

Multi-channel trechters

Google Analytics is een tool van Google waarmee alle statistieken van jouw websiteverkeer worden verzameld en in overzichtelijke rapporten worden gegoten. Zo geven de multi-channel trechter rapporten belangrijke inzichten over welke Stappen samenwerken om een conversie te genereren. Bovendien tonen de rapporten aan hoeveel tijd er is verstreken tussen het moment waarop de gebruikers interesse tonen en de uiteindelijke aankoop.

Een belangrijk onderscheid dat Google Analytics maakt, is dat tussen ‘laatste klik interacties’ en ‘ondersteunende interacties’. In ons fictieve voorbeeld is de e-mailcampagne de stap dat rechtstreeks geleid heeft tot de verkoop, wat door Google Analytics ‘laatste klik interactie’ of ‘direct interactie’ wordt genoemd. Toch waren Google AdWords en Facebook ook niet onmisbaar in het stappen plan Deze interacties worden ‘ondersteunende interacties’ genoemd, omdat zij de conversie ondersteunden.

 

In meer stappen denken

Om doelgericht aan de slag te gaan met jouw marketing en zo de meeste potentiële klanten te bereiken, is een meerderen stappen aanpak een absolute must. Resultaten analyseren en bijsturen met behulp van Google Analytics is dan ook een onmisbare strategie om kanalen optimaal te benutten en jouw campagnes resultaatgericht bij te sturen waar nodig.

Zou u dit graag leren of hier ondersteuning voor uw onderneming in neem dan contact met mij op.

It's only fair to share...Buffer this page
Buffer
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Google+
Google+

20 thoughts on “Stappen Marketing”

 1. Dat is inderdaad een mooi stappenplan om je klant binnen te krijgen. Alleen hoe weet je zeker dat je facebook advertentie bij de klant die eerder op je website gekeken heeft terecht komt? Gebeurt dit automatisch? (Ik ben een leek op marketing gebied)

 2. Handige tips! Zodra ik zou gaan adverteren ga ik inderdaad iemand inhuren om het voor mij te doen! 1 keer een advertentie op FB gedaan en per ongeluk meteen Indonesië getarged hahaha! Oops!

  1. je kan dan met gebruik van Google ook de stats van je nieuwsbrief bij houden.
   aantal ontvangers, hoe vaak geopend, en hoeveel er op de links in je nieuwsbrief geklikt word.

   zou je hier hulp bij willen kan ik u ook hier bij helpen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *